recensies
titelpagina

Ongeluckig, of droevigh verhaal van 't schip de Gouden Buys

Een Enkhuizer VOC-schip strandt bij zuidelijk Afrika, 1695

Dit boek is helaas uitverkocht

In het voorjaar van 1693 monsterden Lourens Thijszoon Vijselaar en DaniŽl Silleman aan op het gloednieuwe Enkhuizer VOC-schip De Gouden Buys. Voordat zuidelijk Afrika in zicht kwam waren bijna alle 190 opvarenden aan scheurbuik en andere ziekten overleden. De twee mannen gingen met enkele anderen aan land en bereikten na vele spannende avonturen, met hulp van de Khoikhoi (destijds 'Hottentotten' genoemd) Kaap de Goede Hoop. In 1695 werd hun verhaal door een Enkhuizer uitgever op de markt gebracht.

Marieke van Gessel en Andrea Kieskamp verzorgden inleiding, commentaar en nabeschouwing van een nieuwe editie van dit bijzondere verhaal.

gravure

ISBN 90-73853-07-9, 141 pag., fl. 22,50; EUR 11,00.

Willem Ysbrandtz Bontekoe
JournaelDe pers over de Gouden Buys:

- Het volle leven bij de VOC komt in al zijn vaak gruwelijke werkelijkheid naar voren in Ongeluckig, of droevigh verhaal van 't schip de Gouden Buys - Een Enkhuizer VOC-schip strandt bij zuidelijk Afrika, een nieuwe uitgave in een boeiende reeks oude reisjournalen van uitgeverij Terra Incognita.(...) De tekst wordt gevolgd door uitvoerige informatie over de omstandigheden waaronder de reis plaatsvond. Aan de orde komen ook de contacten die de gestrande Hollanders hadden met de 'Khoikhoi', de oorspronkelijke benaming van de Hottentotten. Wat daarbij in het verhaal opvalt, zeggen de auteurs, 'is het ontbreken van de talrijke clichťs en vooroordelen die in de meeste teksten breed en in steeds dezelfde bewoordingen worden uitgemeten, met uitzondering van het kannibalisme'.
(De Volkskrant, Sjaalman 17-6-1995)

- Het drama van de Gouden Buys is nu weer voor iedereen verkrijgbaar. In deze uitgave is de oorspronkelijke tekst weergegeven, uitvoerig geannoteerd en van een inleiding voorzien. Daarvoor is gebruik gemaakt van veel archiefmateriaal. De hierdoor opgedoken details over de reis, over de avonturen in zuidelijk Afrika en over de persoonlijke achtergronden van Vijselaar en Silleman geven het hele verhaal reliŽf. De hoofdstukken na de oorspronkelijke tekst behandelen de ziektes aan boord en de attitude ten opzichte van de Hottentotten in de 17e eeuw. Een welkome uitgave in een succesvolle reeks.
(Tijdschrift van de Zeventiende Eeuw)

- De 'Gouden Buys' was op weg naar Kaap de Goede Hoop. Door scheurbuik, stranding en ander ongerief stierven 189 bemanningsleden. Hoe dat in zijn werk ging, kunt u lezen in deze eigentijdse heruitgave, die ons - dank zij allerlei hedendaagse kanttekeningen - meer biedt. (...) Een heerlijk 'reisboek' om nieuwsgierig uit te lezen.
(Grasduinen)


terug naar begin