English

Uitgeverij Terra Incognita legt de loopplank (met rode loper!) uit voor de reisschrijfsters Ida Pfeiffer, Augusta de Wit, Anna Weber-van Bosse, Marie van Zeggelen, Carry van Bruggen, Aletta Jacobs en Dé-lilah:


Het is geen kolonie, het is een wereld
Vrouwen bereizen en beschrijven Indië
1852 - 1912


182 pag., € 12,50

bestellen
omslag: aquarel van Emilie van Kerckhoff, 1910

Ida Pfeiffer, Augusta de Wit, Anna Weber-van Bosse, Marie van Zeggelen, Carry van Bruggen, Aletta Jacobs en Dé-lilah behoren tot een nieuwe groep reisschrijvers die in de negentiende en begin twintigste eeuw voor het eerst publiceerden over hun ervaringen in de Oost.
Eeuwenlang was het verkennen en beschrijven van de Indonesische archipel een louter mannelijke aangelegenheid. Pas in de loop van de 19de eeuw kwam hierin verandering en verschenen er ook reisbeschrijvingen van vrouwen. Deze reisverhalen worden vaak gekenmerkt door een persoonlijke en openhartige, in feite moderne toon. Ook de onbevangen blik waarmee de veelomvattende werkelijkheid in de archipel tegemoet getreden wordt is voor die tijd opmerkelijk. Door de kennismaking met de wereld van de autochtone bevolking groeit bij veel van deze pioniersters het indringende besef dat Indië meer is dan "tropisch Nederland". In het verslag van hun reiservaring blijven zij niet op afstand maar proberen door te dringen tot de essentie van het bereisde land. Het motief voor hun reis was verschillend: het gebeurde vanuit politiek, wetenschappelijk of emancipatoir oogpunt, uit pure reislust, vanwege de standplaats van de echtgenoot of om gezondheidsredenen.
Zowel literair als cultuurhistorisch zijn de reisteksten van deze lang gerokte reisschrijvers daarom zeer interessant en om onverklaarbare redenen veel te lang buiten beschouwing gebleven. Het is de hoogste tijd dat hierin verandering komt.Voor deze bloemlezing zijn van de zeven bovenstaande reisschrijfsters kenmerkende tekstfragmenten geselecteerd. Reisverhalen uit allerlei windstreken van de Indonesische archipel: Java, Sumatra, Sulawesi (Celebes) en de Molukken. Relevante inleidende essays, geschreven door Mineke Bosch, Andrea Kieskamp, Judith de Raat, Christiane Schulzki-Haddouti en Darja de Wever, brengen de historische nuance aan en beschrijven het leven en werk van de reisschrijfsters.
Klik hier voor meer informatie.

Uitgeverij Terra Incognita is gespecialiseerd in Nederlandse historische reizen en reisteksten, die toegankelijk gemaakt worden door middel van woordverklaringen, commentaar en veel illustraties.

Met de knoppen links kunt u door deze site navigeren. Onder de knop 'onze boeken' vindt u alle boekomslagen; door op een omslag te klikken kunt weer uitgebreide informatie, illustraties, recensies etc. ophalen.
Kijk bijvoorbeeld ook eens naar het prachtige boek 'Memorije van 't geen bij mijn tijt is voorgevallen', van Elisabeth van der Woude, met daarin het verslag van haar opzienbarende reis naar de Wilde Kust (het huidige Frans Guyana), van 1676 tot 1677.

Als u een boek bij ons wilt bestellen, dan kan dat via email of via een bestelformulier.
U kunt ons voor vragen en suggesties bereiken via onderstaand e-mail adres.
Veel leesplezier!


logo Terra Incognita

e-mail darja.de.wever@xs4all.nl